вівторок, 21 жовтня 2014 р.

Річниці весілля

Річниці весілля

День укладання шлюбу - Зелене весілля.
Символом цього весілля є миртовий вінок. Зазвичай дарують квіти, особливо звертаючи увагу на те, скільки вони простоять, або можно подарувати молоденьке деревце, яке буде рости з молодою сім'єю.

1 рік -  Ситцеве (марлеве) весілля. Це перший скромний ювілей. В цю річницю можно дарувати будь-які вироби з полотна : пелюшки, хусточки, скатертини, постільну білизну, рушники тощо...

2 рік - Паперове весілля. Паперове весілля символізує те, що шлюб ще не міцний і такий, що легко рветься. На річницю можно подарувати картину, фотоальбом, книжки, записні книжки, паперові фігурки (орігамі), конверт з грошима...

3 роки - Шкіряне весілля. Цей матеріал міцніший за ситець. Родина зміцніла, але поки піддана змінам, стосунки ще гнучкі, як шкіра. Ідеї для подарунків: шкіряні гаманці, рукавички, портмоне, ремені, брелки для ключів, сумки.

4 роки - Воскове весілля (лляне весілля). До наших днів дійшов обряд – осипання подружжя на четверту річницю весілля лляним насінням. Родичі, друзі та всі запрошені обсипають ювілярів в цей день цукерками і насінням льону. Цього дня можна подарувати маленький букетик квітучого льону або квітучий льон у горщиках, їх можна придбати у квіткових магазинах. Дарують вироби з льону ибо воску (набір серветок, фіранки, лляні рушники, скатертини, простирадла, покривала, написана на лляному полотні картина, красиві свічки).

5 років -  Дерев’яне весілля. Це вже перший ювілей. Дерево – це перший міцний матеріал, але для дерева є небезпечними "пожежі" - сімейні сварки. Подарувати на річницю можно любий виріб із дерева наприклад: дерев’яний посуд, шкатулки, дерев'яні прикраси, різьблені вироби, дрібні предмети меблів.

6 років -  Чавунне весілля. За європейською традицією 6 років – це цукрове весілля. Дарують все - від чавунних горщечків і до сковорідок.

6,5 років - Цинкове весілля. Шматочки цинку викидають у вікно, щоб зберегти запал душі. Гості дарують молодим набори посуду, каструль, корисні кухонні набори. 

7 років — Мідне (вовняне) весілля. Подружжя обмінюється мідними монетами в заставу майбутнього щастя (аби дзвінким було щастя).Популярним подарунком на мідну річницю є мідна підкова «на щастя». Також прийнято дарувати довговічний мідний і латунний посуд. колись мідний самовар протягом декількох століть був головною прикрасою столу. Будь-яка прикраса з міді — намисто, сережки, браслет, пояс, каблучка — буде подарунком із подвійним призначенням, естетичним і лікувальним. Мідь регулює обмінні та психічні процеси.
Деякі мінерали називають мідними, тому що в їхньому складі присутня мідь. Один з таких мінералів — малахіт. Тому цілком доречно буде піднести подружжю вироби з малахіту: скриньку, вазу, чашу, попільницю, свічник, сувенір. Романтичним подарунком стане мідний свічник на сім свічок (за кількістю прожитих років) або сім окремих свічників.

8 років — Жерстяне весілля (Бляшане весілля). На цю річницю прийнято дарувати: вироби з бляхи, такі як підноси, дека, форми для випічки, а також кухонне приладдя, побутові електроприлади. 

9 років — Фаянсове весілля. Кращий дарунок подружжю цього дня - фаянсовий посуд (сервіз), вироби з кришталю.

10 років — Рожеве (олов'яне, день троянд) весілля. Символом ювілею є троянди, що дарують близькі та друзі, щоб життя подружжя було таким же прекрасним. На столі стелиться рожева скатертина, підбираються рожеві серветки та свічі. Дружина може бути в рожевому платті. 

Чоловік дарує дружині букет червоних троянд - символ кохання і вірності (10 червоних — як символ любові й 1 білу — як символ надії на наступне десятиліття). Чудовим подарункам на рожеву річницю стануть ваза для квітів, скульптура, картини із зображенням троянд, декоративні прикраси з рожевих каменів, наприклад сердоліку. 

друге десятиліття 
 
11 років — Сталеве весілля. Сім’я починає новий десяток подружніх відносин які впродовж років закалились та стали ще більш надійнішими. Прийнято дарувати сувеніри зі сталі, а також різні електроінструменти.

12 років — Нікелеве весілля. Річниця нагадує про оновлення подружніх відносин: "не забувайте підтримувати блиск свого шлюбу." Дарують нікельований посуд.

13 років — Мереживне (конвалійне) весілля. У цей ювілей можете подарувати один одному конвалії, такі світлі і ніжні, як ваше кохання. Подарунки з мережива або шерсті.

14 років — Агатове весілля. Подружжю прийнято дарувати вироби з агата або слонової кісті.

15-а річниця—Скляне весілля. Це швидше ювілей віри в себе і сім'ю. Цього дня прийнято дарувати дарунки із скла і кришталю (келихи, салатниці, вази).

16 років —Топазове (сапфірове) весілля. До цього ювілею можна дарувати прикраси з сапфіром (топазом), але згідно з сучасними традиціями основна тема 16 річниці весілля – кава і чай. Тому, як правило, на 16 річницю весілля дарують столові прибори та все, що пов’язано з кавою і чаєм.
17-а річниця— Трояндове весілля або орхідейне весілля. Найчастіше дарують кімнатні квіти. Це можуть бути і орхідеї, і троянди в горщику і будь-які інші кімнатні рослини, що цвітуть.
18 років — Бірюзове весілля. Подружжя святкує перший ювілей «повноліття», який свідчить про зрілість сімейних стосунків. Як правило, дарують вироби з бірюзи.

19 років — Криптонове весілля. Існує ще одна версія, згідно з якою 19 річниця весілля – це гіацинтове весілля. Дарують невеличкі сувеніри, скриньки, лампи, квіти.

20-а річниця— Порцелянове (фарфорове) весілля. Подружжю дарують фарфорові сервізи. Стіл сервірують фарфоровим посудом.

21-а річниця — Опалове весілля. 
22-а річниця — Бронзове весілля. 
23-а річниця — Берилове весілля.
24-а річниця — Атлавне весілля.
25-а річниця — Срібне весілля. Чверть століття прожита разом!!!
Срібне весілля прийнято відзначати разом зі всіма родичами і друзями. Подружжя обмінюється срібленими перстенями і згодом носить їх разом з обручками впродовж всього ювілейного року. Подарунки - тільки з срібла. 

26 років — Нефритове весілля. 

27 років — весілля Червоного дерева. Вибрати подарунок на цю річницю не складно. Можна придбати картини з рамою з червоного дерева, скриньки, статуетки, дерев’яний декор.

28 років – Нікелеве весілля.
29 років – Оксамитове весілля. Ця дата – це своєрідний «оксамитовий» період у стосунках між чоловіком та дружиною. Дарувати прийнято вироби з оксамиту.

30-а річниця - Перлинове весілля.  Перли є символом бездоганних родинних стосунків, оскільки справжні перли ніколи не меркнуть. Дарувати прийнято вироби з натуральних перлів, які не темніють, як не потемніли за стільки років відношення між подружжям. Бажано щоб
чоловік подарував дружині намисто з тридцятьма перлинами.

31 рік – сонячне  (смугляве) весілля. Ця дата асоціюється з теплом, затишком та світлом. Чудовим подарунком може стати путівка на море або ж сертифікат на відвідування солярію чи спа-салону.
32 роки – Мідне або Автомобільне весілля. В Європі 32 річницю весілля прийнято називати мідною. Проте у США основним символом цієї дати є автомобіль. Згідно з традицією цю річницю подружжя повинно відсвяткувати, подорожуючи. До роковин подружжю прийнято дарувати вироби з кованої міді, мідну біжутерію і посуд.

33 роки – Полуничне весілля. Полуничне весілля – надзвичайно романтичне свято! Прийнято дарувати свіжу полуницю, картини з зображенням полуниці, а також різне кухонне начиння для випікання десертів.
34 роки – Бурштинове весілля. Бурштин – це особливий камінь. Так само і подружжя, якому вдалось прожити разом 34 роки, є особливим. Прийнято дарувати вироби з бурштином.

35 років - Полотняне (коралове) весілля. Старе полотно вже зносилося, отже настав час дарувати нове. Подружжю знову, як і в перший рік, дарують постільну білизну, скатертини, рушники.
36 років – весілля кістяної порцеляни.Посуд з кістяної порцеляни вважається елітним і саме його прийнято дарувати на цю річницю.
37 років – Муслінове весілля. Символом цієї річниці є тканина муслін. На жаль, цю дату більшість пар забувають відсвяткувати, а даремно, адже варто цінувати кожен прожитий разом день. Дарувати прийнято будь-що, що може пригодитися в домі.
37,5 років - Алюмінієве весілля. Ця річниця символізує довгі і міцні сімейні відносини.
38 років – Ртутне весілля. Ртуть – це рідкий метал. Прийнято дарувати те, що має рухому частину. Наприклад, годинник з маятником.
39 років – Крепове весілля. Подружжя  прожило разом 39 років, теж можна вважати шлюб міцним. На річницю прийнято дарувати вироби з крепу.

40 років - Рубінове весілля. Рубін - камінь любові й вогню. Він зберігає щастя й любов.
Чоловік може подарувати дружині перстень із рубіном. Або в обручки вставляється рубін. Старі обручки замінюють на нові – з рубіном, каменем кохання і вогню.
41 рік – Земляне весілля.
42 роки – Перламутрове весілля. Перламутр переливається і змінює відтінок, якщо дивитися на нього з різних сторін. Настільки ж прекрасні і різноманітні стосунки пари, що прожила разом 42 роки. На 42 річницю весілля дружині можна подарувати перламутрові кульчики або намисто, а чоловіку - запонки або шпильку для краватки.

43-я річниця – Фланелеве весілля. Прийнято дарувати одяг з фланелі або кашеміру.
44 роки – Топазове весілля. Топаз – це один з найдорожчих дорогоцінних каменів. Його кристальну чистоту можна порівняти зі щирістю і чесністю чоловіка і жінки, що прожили разом 44 роки від дня весілля. Подарунки з топаза коштують дуже дорого, але їх можна замінити виробами з кришталю або інших матеріалів, що мають прозорий або ніжно-блакитний відтінок.
45 років -Сапфірове весілля. Сапфір символізує вірність і доброту.
46 років – Лавандове весілля.
47 років – Кашемірове весілля.
48 років – Аметистове весілля. Подарунки можуть бути будь-якими. Грандіозного святкування в цей день, як правило, не влаштовують.
49 років – Кедрове весілля. Кедр є символом мудрості і довголіття. Обидві ці якості властиві подружжю, що святкують 49 років спільного життя. Можна дарувати будь-які аксесуари і сувеніри з дерева.
50-а річниця - Золоте весілля. Ця дата відзначається особливо урочисто.Старі обручки замінюються на нові. Дарують золото або позолочені речі.
51 рік - Вербове весілляю. Верба символізує довгі роки, проведені разом, благополуччя пари, підтримку і турботу рідних та близьких.
52 роки – Рубінове весілля (за американською традицією). В Європі ця річниця не має символу, а в США її пов’язують з каменем рубін.
53 роки – Пластикове весілля (за американською традицією)
В Україні, як і у всій Європі, 53 річницю весілля не святкують. Зате в США пов’язують цю дату з пластиком. В цей день прийнято дарувати пластикові подарункові картки, сонячні окуляри та будь-що, що виготовлено з цього матеріалу.
54 роки – Скляне весілля (за американською традицією). В цей день подружжю прийнято дарувати елегантне дзеркало, щоб нагадати їм, що зараз вони ще краще, ніж на початку свого подружнього життя. Також дарують вироби зі скла, романтичні прикраси на ялинку, тощо.
55 років - Смарагдове весілля. Смарагд є символом вірності і чесності.
56 років – без назви.
57 років – без назви
58 років – весілля віри і надії
59 років – без назви
60 років - Діамантове (платинове) весілля.
65 років - Залізне весілля
67,5 років - Кам'яне весілля.
70 років - Вдячне весілля. В цей день подружжя отримує велику подяку, за те, що дали життя всій вашій родині. Даруйте будь-які подарунки, куплені з любов'ю і подякою.
75 років - Коронне весілля
80 років - Дубове весілля.
90 років - Гранітне весілля
100 років - червоне весілля. Зустрічається нечасто!
Назва столітнього ювілею недавно була запропонована подружжям – довгожителями з Азербайджану: 126-літнім Ніфтулла і його 116-літньою дружиною Балабеїм.
Вони прожили разом ціле століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар