понеділок, 14 травня 2012 р.

Успіння

На серпень випадає ще одне велике християнське свято, що належить до так званих богородичних свят — Успіння Пресвятої Богородиці Пріснодіви Марії (28 серпня) Успіння (успення, вознесіння) Богородиці (взяття на небо її тіла) відбулося за давньохристиянськими джерелами (Діонісій Ареопагіт, Мелітон), у 48 році (через 15 років після Вознесіння Христа).
У народі це свято ще називають «Перша Пречиста».

Згідно з писаннями християнських богословів, смерть Марії проходила в обставинах багатьох чудес. Так, за три дні до смерті до неї явився архангел Гавриїл і сказав, що її бажання піти до сина збудеться, й тут же вручив їй райську гілочку. В день смерті Марії всі апостоли опустились на хмарах до її одру. «О третій годині дня сам цар слави Ісус Христос із тьмою ангелів, зі всіма небесними силами, праотцями й пророками й зі всіма праведними душами наблизився до своєї матері Й сказав: «Прийди ближня моя, прийди, голубко моя, прийди, дорогоцінний мій скарб й увійди в обитель вічного життя», І вона віддала душу свою в руки Господа». Після цього тіло Марії було покладено в домовину й завалено каменем. А «через три дні відкрили камінь від домовини на горі, але тіла Марії там не було, були одні пелени, вона була воскрешена й узята на небо із тілом».

Протягом осіннього періоду є три «Пречисті», про які в народі говорять так: «Перша Пречиста жито засіває, друга — поливає, а третя снігом покриває». Отже, в період Першої Пречистої відбувається посів озимини.

Після цього свята для дівчат села вже немає важкої роботи, з'являється більше часу для розваг. Про це свідчить і приказка: «Прийшла Перша Пречиста — стає дівка речиста».

У період Першої Пречистої в садах України відбуваться збір урожаю. Залишаються лише «зимові» соти яблук та груш. Збираючи садовину, дівчата співають:

Пречиста по груші ходила,
Пречиста мішок загубила,
А Спас ішов, мішок знайшов.
         «Спасику, батьку,
         Віддай мій мішочок,
         Не буду ходити у твій садочок».

Після цього дня батьки, що мають дорослих дітей, готуються до весільного сезону.

Немає коментарів:

Дописати коментар