середу, 24 червня 2015 р.

День конституції України (28 червня)

День конституції України - державне свято України, що святкується щорічно 28 червня на честь прийняття конституції в 1996 році. Цікаво, що це єдине державне свято, що закріплене в самій конституції статтею 161: " День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України."

Розробляти проект конституції ще розпочали після проголошення суверенітету України в кінці 1990 року. Розробка проекту йшла з перемінним темпом і із значними дебатами. Конституцію України прийняли в ніч з 27 на 28 червня 1996 р.

Крім політичного значення нова Конституція України має надзвичайно велику юридичну цінність як правовий акт. Перш за все це Основний Закон держави, який має найвищу юридичну силу. Всі закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі повинні відповідати їй. А це значить, що Конституція є основним джерелом нашого законодавства, розрахованим на тривалий період.

Цікаво, що в конституції положення про Гімн та Великий герб України прописали в загальному і залишили дане рішення на майбутнє. Було прописано  лише, що повинне ввійти в основу даних елементів державності. В 2003 році був виданий закон про затвердження гімну "Ще не вмерла Україна", щоправда було взято тільки  перший куплет твору П. Чубинського. Щодо затвердження великого герба України і досі точаться суперечки. Конституція прописує що  Великий герб України повинен складатися з малого герба (Тризуба) та герба війська запорозького (Козака).



Немає коментарів:

Дописати коментар