пʼятницю, 13 липня 2012 р.

День Кузьми й Дем'яна

14 листопада православні віруючі відзначають свято Косми, й Даміана Асійських. За переказом, обидва брати були лікарями-християнами. Практикували поблизу Рима в другій половині III ст. і за роботу свою не брали грошей. За проповідь християнства вони постали перед судом імператора Каріна, але чудесно зцілений ними можновладець відпустив їх на волю. Життя братів обірвав заздрісний колега-язичник, убивши їх камінням (у 284 р.)

Святі Кузьма та Дем'ян були надзвичайно популярні в народі. Українські народні перекази та легенди розповідають про те, що Кузьма та Дем'ян були першими на землі ковалями. Вони виготовили й подарували людям найнеобхідніші речі; плуг, молоток, цвяхи. Вони перемогли також величезну змію: хитрістю впрягли її в плуга і виорали нею поле. Змія від тяжкої роботи здохла, а борозна та, виорана ще з початку світу, лишилась нині, це так звані змієві вали під Києвом.

Господарі, примічають погоду: «Як вітер на Кузьми-Дем'яна, то буде дорога санна»,— тобто буде сніг і треба буде їздити на санях. 


Джерело: Сапіга В. К. Українські народні свята та звичаї. К.: Т-во «Знання України».— 1993.— 112 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар