пʼятницю, 13 липня 2012 р.

Воздвиження

27 вересня відзначається одне із двунадесятих свят Воздвиження Чесного й Животворного Хреста Господнього, або, як кажуть у народі, Здвиження.

За тверженням церкви, це свято установлене в пам'ять важливих подій церковної історії.

Римському імператорові під час трьох вирішальних битв (зі своїм співправителем Максенцієм, із Візантією та скіфами) були видіння хреста, внаслідок цього він отримував перемоги над противниками.

У 324 р. 80-річна імператриця Олена, як повідомляють «Житія святих», здійснила мандрівку в Палестину, й знайшла на місці зруйнованого язичницького храму хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос. На місці знаходження хреста за її велінням був збудований християнський храм, освячення якого відбулося 26 вересня 335 р., а наступний день 27 вересня був закріплений за святом Воздвиження.

У цей день, за народними прикметами, починають вилітати у вирій птахи. Починають тоді ховатися на зимову сплячку й змії.

Згідно з народним повір'ям, вирій – це дивне, тепле місце десь далеко біля моря. Туди вилітають не тільки птахи, а й повзуть також змії. Вони добираються туди лише повзучи по деревах. Але не всі змії туди дістаються, ті із них, які кого-небудь покусали, отримують покарання – вони залишаються тут мерзнути в холодні осінні дні. В зв'язку із цим у цей день люди намагаються не йти в ліс, так як можна легко бути покусаним змією.

Першою із птахів, свідчить повір'я, вилітає у вирій і прилітає звідти зозуля, так як вона є ключником вирію й у неї зберігаються ключі від нього. 


Джерело: Сапіга В. К. Українські народні свята та звичаї. К.: Т-во «Знання України».— 1993.— 112 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар