середа, 26 вересня 2012 р.

«Всеїдний» тиждень


Тиждень перед масляною називається в народі «всеїдним» тому, що це останній перед постом тиждень, коли дозволялося їсти м'ясо.

У Лівобережній Україні тиждень перед масляною називається «рябим», бо в середу і п'ятницю потрібно дотримуватися посту. «Всеїдним» же називається попередній тиждень.

Якщо на «всеїдному» тижні зі стріхи висять довгі льодові бурульки, то згідно з повір'ям, яке побутує в Україні, буде багатий на мед сезон. Якщо на цьому тижні курка нап'ється води із калюжі, чекай теплої весни. 


Джерело: Сапіга В. К. Українські народні свята та звичаї. К.: Т-во «Знання України».— 1993.— 112 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар